Project omschrijving

Weekend Thessaloniki Food en Oudheid

Thessaloniki is een geweldige bestemming voor een weekendje weg

Thessaloniki is simpel gezegd fantastisch. De tweede stad van Griekenland qua grootte doet zeker niet onder voor hoofdstad Athene.  Thessaloniki ligt in het noorden van Griekenland, in de regio Makedonia en is een stuk intiemer dan Athene. Vanuit Nederland vliegt Transavia meerdere keren per week rechtstreeks op Thessaloniki . Sinds 1912 behoort de stad bij het moderne Griekenland. De metropool Thessaloniki heeft in totaal 1.060.000 inwoners. De gemeente zelf heeft 325.182 inwoners en aan de universiteit studeren nog eens 80.000 studenten. Het is een goede uitvalsbasis voor reizen naar Chalkidiki of de kloosters van Meteora. Maar… Thessaloniki is vooral uitermate geschikt voor een stedentrip ”Food & Oudheid”.

Thessaloniki Oudheid

Thessaloniki dankt haar naam aan de vrouw van Kassandros en halfzus van Alexander de Grote uit 315 voor Christus. De witte toren (Lefkos Pyrgos) is een bezienswaardigheid aan de kade van deze Griekse stad. Een beroemd trefpunt is het kunstwerk van paraplu’s. Het nieuwe centrum ligt aan de Golf van Thermaikos en het oude centrum, Ano Poli of Upper Town, ligt iets hoger en is ommuurd door oude Byzantijnse stadsmuren. Op het hoogste punt bevindt zicht de Acropolis Eptapyrgio.

Er zijn veel kerken en musea die een bezoek waard zijn; De Agia Sophia, kerk uit de 8e eeuw met mozaiken uit de 9e en de 12e eeuw. De Agios Dimitrios belangrijkste kerk van de stad, met mozaïeken uit de 7e eeuw. De  Panagia Chalkeon voormalige kerk van de kopersmeden met fraaie fresco’s uit de 11e eeuw. Het archeologisch museum Odos Manoli Andronikou. Het  Byzantijns Museum.  De Gevangenismuseum in de Akropolis van Eptapyrgio. En het Yachoudi Hammam uit de 16e eeuw.

Thessaloniki Food

Thessaloniki is DE stad voor fijnproevers. Topwijnen, visgerechten, meze (Griekse tapas)  …..  Thessaloniki staat bekend om zijn Mezedopoleia, kleine Griekse restaurantjes waar je proeft van de fantastische keuken die veelal bestaat uit heerlijke meze-gerechten met natuurlijk Ouzo en wijn.  De markten van Thessaloniki, Modiano  Kapani, Bezesteni  zijn echt verukkelijk …een walhalla van kruiden, locale groentes en vis die het hart van iedere food lover harder doet slagen. Tussen de kraampjes vind je de leukste authentieke taverna’s en restaurantjes. Probeer eens Bougatsas (hartig of zoet gevuld bladerdeeg) of Trigona Panoramatos.

In de regio Makedonia (Macedonie) wordt een topwijn gemaakt de Naoussa. Je kent deze wijn vast wel….

De Naoussa wordt gemaakt van de Xynomavro druif. De Xynómavro is een oorpronkelijke Griekse druif die rijke rode geeft met pittige zuren, fijne kruidigheid en straffe tannine. Geen wijn om jong te drinken. Wijn van de Xynómavro komt pas echt tot z’n recht nadat een paar jaar flessenrust de tannines heeft verzacht. De Xynómavro is na de Agiorgitiko de meest aangeplante druif van Griekenland. Xynómavro betekent letterlijk ‘zuur en zwart’. Dat valt overigens reuze mee, de kleur is niet al te donker en de zuren zijn pittig maar verteerbaar. De Naoussa wijn wordt gemaakt  van 100% Xynómavro druiven.

NB. Om the shoppen moet je trouwens zijn in het nieuwe centrum zijn;   Egnatia, Odos Tsimiski en Odos Mitropolous.

NB. Ieder jaar wordt  Thessaloniki International Film Festival  en de internationale Thessaloniki Book Fair gehouden.

Prijs voor Lang weekend Thessaloniki Food & Oudheid:  euro 499,00 per persoon

Inclusief:

  • nr 3 nachten in 3 of 4 sterren hotel in het centrum van de stad (op basis van 2 persoonskamer)
  • nr 3 x ontbijt
  • prive’ walking sightseeing & food tour (exclusief voor jou en jouw medereizigers)
  • cooking class  grieks koken
  • wijnproeverij

Niet inclusief:

  • taxi van vliegveld naar de stad
  • andere taxi / transfer kosten
  • alles wat niet genoemd staat onder ”inclusief”
  • toeristen belasting
  • vlucht vanuit Nederland of Belgie

Reserveringskosten 15,00 per boeking. Dit is eenmalig.

De walking tour, kookles, wijnproeverij liggen beginnen op / bevinden zich op loopafstand van jouw hotel. Natuurlijk is het mogelijk om een nachtje bij te boeken of andere experiences toe te voegen. We kunnen de reis helemaal precies naar jouw wensen gestalte geven.  De prijs kan varieren afhankelijk de periode en evenementen in de stad.

Voor informatie:

info@authenticgreece.expert