Vakantie op de Peloponessos

Ga je mee op vakantie naar de Peloponnesos?

Ga je mee op vakantie naar de Peloponnesos? Authentic Greece is dé specialist voor een vakantie op de Peloponnesos. Authentic Greece verzorgt jouw vakantie op het authentieke Peloponnesos, regelt appartementen hotels en huurauto’s, organiseert de leukste rondreizen,  geeft je tips over echt Griekse restaurantjes, biedt jou harstikke leuke experiences en uitstapjes de Peloponnesos. Alle hotels, appartementen, hotels, activiteiten en experiences  zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat jij kunt genieten van een onbezorgde vakantie op Peloponnesos. Authentic Greece is van mening dat Peloponnesos heel authentiek en traditioneel is…..ver weg van massa toerisme.

Algemene informatie over jouw vakantie bestemming Peloponnesos

Hieronder vind je algemene informatie over uw vakantie op de Peloponnesos en het schitterende plaatsje Methoni. Waar ligt Methoni nu eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan een vakantie op de Peloponnesos?

De Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland en ligt ten zuiden van het Griekse vasteland. Het wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en ermee verbonden door de (10 km brede) landengte van Korinthe. Deze landengte wordt doorsneden door het Kanaal van Korinthe. De oppervlakte bedraagt 21.379 km².

 

 

De Peloponnesos is genoemd naar de Griekse held Pelops, het woord nesos betekent eiland, hoewel de Peloponnesos een schiereiland is. Bij de uitspraak van de Griekse naam Pelopónnisos ligt de hoofdklemtoon op de derde lettergreep. Sinds de Middeleeuwen wordt de Peloponnesos ook wel Morea genoemd. Als er een streek is waar landschap en mythe een voorbeeldig huwelijk hebben gesloten dan is het wel de Peloponnesos. Hier volbracht Heracles zeven van zijn beroemde twaalf werken. Bovendien heeft de Peloponnesos een zeer eigenzinnig karakter. In de Oudheid werd het al een eiland genoemd, terwijl dat met het graven van het kanaal van Corinthe pas in 1893 werkelijkheid werd. Het wemelt er van de bezienswaardigheden uit alle cultuurperioden. Van grotten uit de nieuwe steentijd tot en met sprookjeskastelen uit de moderne tijd. Voor badgasten zijn de lange stranden aan de westkust van het eiland van Pelops een waar El Dorado. Er zijn maar liefst meer dan 1000 km zand stranden…..het is hier nooit druk.

  • Het is bijna altijd mooi weer in het zuiden van de Peloponnesos
  • Malaga, Kreta en Methoni (Zuid Peloponnesos) zijn de warmste gebieden van Europa in de winter. Ideaal voor overwinteraars of voor een heerlijke vakantie in Methoni in bijvoorbeeld november en maart. De gemiddelde temperatuur is dan 24C

Geschiedenis van de Peloponnesos

In de oudheid was de Peloponnesos onder andere van belang vanwege het feit dat de stad Sparta, lange tijd een rivaal van Athene, hier lag. De ruïnes van de oude stad liggen nu dicht bij de huidige plaats Mystras. Verder was het oude Korinthe ook een zeer belangrijke stad. De ruïnes van deze oude stad, archaia Korinthos, liggen dicht bij de moderne stad Korinthe. Verder was het heiligdom van Hera, een godin uit de Griekse mythologie, te Argos ook beroemd. In diverse plaatsen op de Peloponnesos waren heiligdommen aan haar gewijd. De Peloponneso kent ontzettend veel archeologische sites zoals Olympia, Sparta, Mycene, Ancient Messini, Mystras, Napflion, Eipaurus, Palace of Nestor, etc. De door de overheid beheerde archeologische opgravingen en musea zijn in het algemeen geopend van di t/m zo tussen 8 of 8.30 uur en 14.30 of 15 uur. Druk bezochte bezienswaardigheden als de Atheense Acropolis en het heiligdom van Olympia zijn dagelijks geopend met uizondering van bepaalde nationale feestdagen. Er is verschil in winter- en zomertijden. In Griekenland staat echter nooit iets voor honderd procent vast en veranderingen in het schema van de openingstijden zijn bekend. Dus het is beter van te voren te informeren over openingstijden. Bij een bezoek aan een klooster moet u eraan denken dat deze meestal tussen 12 en 17 uur gesloten zijn.

Het is een bergachtig landschap met toppen tot meer dan 2000 meter. Vruchtbare akkers liggen tussen de bergketens. De Peloponnesos is onderverdeeld in landstreken. Enkele benamingen waren al bekend in de oudheid, b.v Argolis, Arkadia en Lakonia. Maar ook plaatsnamen zoals Olympia, Sparta, Epidaurus, Mystras en Mycene. De Saronische Eilanden liggen ten oosten van het schiereiland en de Ionische Eilanden ten westen en zuiden ervan. Het binnenland van de Peloponessos bestaat uit gebergte en wordt gevormd door het departement Arcadia, waar ook skigebieden liggen. Peloponnesos is ook de naam van één van de dertien regio’s van Griekenland. Deze regio bestrijkt echter maar een deel van het schiereiland.

Authentic Greece heeft zich gecontreerd op het Westeijk en Zuidelijk gebied van de Peloponnesos. Van Kilini langs de stranden naar Costa Navarino, Gialova, Voidokilia Beach naar Methoni & Finikounda. Van Olympia en de Tempel van Apollo naar de burchten van Pilos, Methoni en Koroni. Van het Paleis van Nestor naar Ancient Messini, Sparta en Mistras.

Vakantie in Methoni, Peloponnesos is vakantie in het authentieke Griekenland

Methoni ligt aan de zuidelijkste punt van de westkust van de Peloponnesos. Methoni wordt gedomineerd door zijn indrukwekkende vesting die uit zee verrijst. Deze Venetiaanse vesting met de imposante Bourzitoren uit 1209, was een onderdeel van de pelgrimsroute naar het heilige land. Ook was Methoni in de Middeleeuwen een belangrijke haven. Homerus noemde Methoni “rijk aan wijnstokken”. Het is een traditie dat de plaats nog steeds zo wordt genoemd omdat de ezels (oni) die de wijn droegen van de aroma dronken (metho) werden. Homerus vertelde ook, dat Methoni een van de zeven steden was die Achilles aandeed om zijn woede te verminderen. Het middeleeuwse plaatsje Methoni is in de stijl van een amfitheater gebouwd. De mooie oude huizen met hun sierlijke ijzeren balkons liggen beschut achter de vesting. De nauwe en gezellige straatjes kronkelen langs de helling naar beneden tot aan het strand. Door de zuidelijke ligging van Methoni is het klimaat (bijna) het gehele jaar erg aangenaam. Zelfs in maart en november is het mogelijk heerlijk op het strand te liggen en te genieten van de zon. Een aanrader dus voor de voorjaars- en herfstvakantie.

In de buurt van Methoni liggen Finikounda (9 km) en Pilos (12 km) en Koroni (23 km). Er zijn schitterende stranden in deze omgeving: Baai van Voidokilia, Finikounda, Methoni, Anenoumolis en Loutsa. In 2010 zijn de mooiste golfbaan van Griekenland bij Costa Navarino geopend, op slechts 30 km van Methoni.

Even iets over de stad Pylos

Pylos is een gezellige havenplaats en in amphitheater stijl tegen de berg gebouwd. Het winkelcentrum is een trekpleister voor diverse omliggende dorpen. Er is in het centrum en de omliggende straatjes veel variatie in de winkels, zo is er een Italiaan die zelf zijn tagliatelle draait onder het zingen van Italiaanse opera. Het plein van Pylos in het centrum heet Platia ton Trion Navarchon en wordt door neoklassieke huizen omzoomd, er zijn een aantal café’s met  terrassen onder de platanen. Op het plein staat ook een obelisk die de drie overwinnaars van Navarino herdenkt, een beslissende zeestrijd tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog op 20 oktober 1827. Deze bevrijdingsdag viert Pylos nog elk jaar. Er is een klein archeologisch museum met onder andere prachtig gepolijste vuistbijlen uit de prehistorie en een schitterende glazen kom uit de Romeinse tijd. Bij Pylos, in de richting van Methoni, ligt het indrukwekkende Kasteel van Pylos, het Neokastro. In de haven naast het politiebureau staat het huis van Kostis Tsiklitiras, hij was een Olympisch winnaar in de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm. In Londen in 1908 won hij op 19 jarige leeftijd twee zilveren medailles, vier jaar later won hij goud met een nieuw wereldrecord verspringen. Na de Spelen nam hij deel aan de Balkanoorlog en overleed toen hij 25 was aan de gevolgen van meningitis. Het geboortehuis van Tsiklitiras is nu gerenoveerd en het is een klein museum annex bibliotheek.

Wil je graag een rondreis maken op de Peloponnesos? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Stuur ons een vrijblijvende aanvraag. Klik hier

Kijk voor speciale aanbiedingen op de Peloponnesos hier