Ikaria Island

Ikaria is 100% Authentic Greece

Ikaria is ver weg van massa toerisme. Er komen geen charters. De ferry komt 1 x per dag. Het leven is mooi op Ikaria.

Ikaria ligt in de Egeïsche Zee ten westen van Samos ten oosten van Mykonos ten zuiden van Chios en ten noorden van Patmos.  Het eiland is 255 km2 groot en heeft ongeveer 8.500 inwoners. Ikaria ligt 142 zeemijl van de havenstad Piraeus. Vroeger heette het eiland Dolichi.

De nieuwe naam dankt het aan de Griekse mythologie. Daedalus werd gevangen gehouden door koning Minos van Kreta. Hij wilde ontsnappen, maakte twee sets vleugels, één voor hem en één voor zijn zoon Icarus en smeerde deze in met was. Samen vlogen ze richting Athene. Icarus was zo opgewonden over het prachtige uitzicht, dat hij niet goed oplette en te dicht bij de zon kwam. De was smolt, hij viel in zee en verdronk. Sindsdien heet de zee hier Ikarische Zee en het eiland Ikaria. De Grieken zelf noemen het trouwens Nikaria.

Ikaria is uniek, in  het zuiden zijn steile rotsen, in het centrum serene rust en in het noorden lange en mooie stranden. Je vindt hier ook waardevolle archeologische vondsten zoals de tempel van de Godin Artemis in Tavropolou. Bovendien heeft het eiland met Seycheslles Beach één van de mooiste stranden van Griekenland.

Stranden van Ikaria

  • Armenstis: het strand van is omgeven door witte huisjes die zijn gebouwd op een beboste heuvel met uitzicht op de zee. Het stand ligt 50 km ten noordwesten van Agios Kyrikos en wordt beschermd tegen de harde wind. Het goudgele zand zorgt samen met het kristalblauwe water voor een prachtig plaatje. Het strand van Armenistis is met de auto te bereiken. Bij dit strand met zijn in de zomer parasols en standbedjes te huur.
  • Nas Beach: Het strand van Nas is een van de schilderachtigste stranden van Ikaria. De smalle kust is omgeven door rotswanden en geeft de mooiste zonsondergang van het eiland. Het ligt 55 km ten noordwesten van Agios Kirikos.
  • Seychelles Beach ( Magganitis):  Dit strand is een van de mooiste stranden van Ikaria, de zee is er prachtig van kleur. Je moet wel wat moeite doen om er te komen. Het strand is gelegen in een pittoreske baai, 20 km ten zuidwesten van Agios Kirikos. Het heeft kiezels en rotsen, smaragdgroen water en is het omgeven door indrukwekkende rotsformaties. Je kunt bij dit strand komen via een pad dat begint op de hoofdweg en afdaalt langs de rivierbedding. Je kunt er ook naar toe per boot. Dit strand is niet groot en daarom erg druk in het hoogseizoen.
  • Livadi Beach:Op 48 km ten noordwesten van Agios Kirikos ligt Livadi Beach en dichtbij Armenistis. Dit is een lang strand met fijn zand en kristalhelder water. Op een deel van dit strand staan ligbedden en parasols.
  • Mesakti Beach is ook een van de mooiste stranden van Ikaria. Het is een baai met zacht goudkleurig zand, prachtig turquoise/blauw zeewater en een groene omgeving. In Messakti zijn ook leuke strandtentjes en er zijn strandbedjes met parasols. Dit strand ligt 47 km ten noordwesten van Agios Kirikos. Twee kleine rivieren kruisen het strand en vormen mooie kleine lagunes met zoet water.
  • Kambos Beach heeft een lang zandstrand dat 40 km ten noordwesten van Agios Kyrikos ligt. Het heeft helder en ondiep zeewater. Het strand wordt gevormd door een riviervlakte en op het strand is een snackbar en een strandbar.

Ikaria is één van de vijf Blue Zones ter wereld. De inwoners van het eiland worden gemiddeld een stuk ouder dan andere Europeanen. Niet alleen hun voeding, maar eigenlijk hun hele levensstijl en hun positieve, actieve en open houding speelt hierin mee. Daarbij hebben ze op het eiland alles wat ze nodig hebben.  Veel mensen worden er zelfs ouder dan 100 en blijven tot hoge leeftijd actief. Men beweegt (loopt) op Ikaria erg veel en men gebruikt hoofdzakelijk lokale gewassen (zoals groenten, fruit, bonen en kruiden) en producten zoals olijfolie en geitenmelk.

Wat kun jij leren van de mensen op Ikaria?

Beweeg de hele dag door

Bewoners van blue zones doen niet aan crossfit, spinning of hardlopen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Ze tuinieren bijvoorbeeld veel en gebruiken daarbij een gewone grasmaaier in plaats van een elektrische.

Vind je hartsverlangen

In Blue Zones is het hebben van een (levens)doel ontzettend belangrijk. Hierbij het is het verschil tussen een hoofdwens en een hartsverlangen cruciaal. Hoofdwensen komen voort uit het ego en hangen vaak samen met status, geld en uiterlijk. Het probleem met hoofdwensen is dat ze zwak zijn. Bij de minst geringste tegenslag geef je op. Als je eenmaal weet wat je hartsverlangen is, dan ontdek je een ongekend sterke drive in jezelf en kan je niet wachten om aan een nieuwe dag te beginnen.

Leef volgens de 80/20 regel

Stop met eten als je maag voor  80% vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer.

Investeer in je naasten

Bijna alle honderdjarigen in de blue zones stellen hun familie, geliefden en vrienden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen dicht in de buurt. Mensen zijn trouw aan een levenspartner en investeren tijd en liefde in hun kinderen en vrienden Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

Zorg voor een gezond sociaal netwerk

De langstlevende mensen kiezen bewust voor een sociale kring die gezond gedrag vertoont. Uit onderzoek komt naar voren dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. En dat is een gegeven waar mensen in blue zones rekening mee houden.

Hoe kom je op Ikaria?

  • flight to Mykonos and then Ferry (Hellinic Seaways) to Ikaria Evdilos (2 hours)
  • flight to Samos and then Ferry (Hellenic Seaways) to Ikaria  Evdilos (1 hour)
  • flight to Athens and then flight to Ikaria or ferry (Hellenic Seaways)  to Ikaria Evidilos  (7 hours from Pireus)
  • sometimes you need to sleep one night in Athens (of course we arrange this for you

Ben jij ook enthousiast geworden over Ikaria? Stuur ons eens vrijblijvend een aanvraag voor jouw vakantie op Ikaria. Klik hier