Vakantie op Kefalonia & Itaca 

Vakantie op het strandeiland Kefalonia

Misschien bereid je je nu voor op een vakantie op het strand eiland bij uitstek, Kefalonia? Authentic Greece is de expert voor jouw vakantie op Kefalonia. Wil je een strandvakantie boeken op Kefalonia, of een Stay & Drive, of… misschien, jawel een Culinaire Strand Vakantie. Natuurlijk!  Laat het ons weten, klik hier.

Algemene informatie over jouw vakantie op het strand eiland Kefalonia & Itaca

Kefalonia staat voor strand, blauwe zee, de wilde paarden op de Mount Enos, Robolo wijn, ontzettende goede keuken….Wat wil je nog meer?  De mooiste en meeste stranden van Griekenland bevinden zich op Kefalonia. Een day cruise naar Itaca mag natuurlijk nooit overgeslagen worden……zo mooi, zo indrukwekkend. Voor mij persoonlijk is  ”Kefalonia – Itaca” het mooiste stukje Griekenland. Het is verbluffend mooi om met de boot aan te komen op Itaca.

Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Itaca. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde. Odysseus bedacht de  sluwe  list met het houten paard,  waardoor na tien jaar de Trojaanse oorlog werd gewonnen door de Grieken. Hierna zwierf hij nog eens tien jaar rond voor hij naar zijn paleis, vrouw en zoon kon terugkeren.

Odysseus is getrouwd met Penelope en ze krijgen samen een zoon; Telemachus.  Dan komt de Koning van Sparta, Menelaos samen met Palamedes naar Itaca om Odysseus over te halen om mee te vechten in de Trojaanse oorlog. Odysseus wil niet mee, zo kort na de geboorte van zijn zoon, daarom doet hij alsof hij krankzinnig geworden is. Hij neemt een ploeg mee naar het strand en gaat zout zaaien. Palamedes weet hoe listig Odysseus is en legt baby Telemachos voor de ploeg om te testen of Odysseus echt krankzinnig is. Natuurlijk ontwijkt Odysseus zijn pasgeboren zoon. Odysseus laat zich dan toch overhalen om mee te vechten. Wil je hier nog meer over lezen? Itaca

Kefalonia is een eiland en departement in het westen van Griekenland, gelegen in de Ionische Zee. Het ligt net ten zuiden van het eiland Lefkas, ten noorden van het eiland Zakynthos. Het eilandje Ithaka ligt noordoostelijk bijna tegen Kefalonia aan. Onder het schiereiland van Kefalonia ligt een onbewoond eiland genaamd ‘het konijneneiland’. De Grieken noemen dit ‘het konijneneiland’ omdat er konijnen op leven, wat voor de Grieken zelf heel speciaal is. De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli. Dit ligt in het westen van het eiland, ook aan zee. Kefalonia heeft ca. 40.000 inwoners. Kefalonia wordt als een rustig eiland gezien maar Kefalonia is vooral het strandeiland bij uitstek. Verder produceert Kefalonia een hele goede en lekkere wijn: Robola.

Geschiedenis van Kefalonia 

  • 1400 v.Chr. De Myceners zijn de eerste Grieken die zich vestigen op de eilanden, maar er zijn sporen van bewoning tot 50.000 jaar geleden.
  • 734 v.Chr. Met de stichting van een Corinthische kolonie op Korfoe worden de Ionische Eilanden betrokken bij het klassieke Griekenland.
  • 229 v.Chr. Korfoe onderwerpt zich als eerste Griekse stad aan Rome, de nieuwe wereldmacht in opkomst.
  • 395-1204 Oost-Romeins-Byzantijnse tijd. De Ionische eilanden worden vanuit Constantinopel geregeerd. In de 12de eeuw vallen de Noormannen binnen; Zakinthos en Kefalonia maken 100 jaar lang deel uit van het koninkrijk Sicilië.
  • 1204 Op aandrang van Venetië wordt tijdens de vierde kruistocht Constantinopel veroverd. De Ionische eilanden worden verdeeld over diverse adellijke Italiaanse families. Het Byzantijnse Rijk valt uiteen.
  • 1386 De Venetianen nemen Korfoe over; in 1482 volgt Zákinthos, in 1500 Kefalonia en in 1503 Ithaka. Lefkas wordt in 1467 Turks en valt pas in 1684 onder Venetiaanse handen.
  • 1797-1815 Napoleon bezet Kefalonia en de andere Ionische Eilanden. Daarna worden ze onder Russisch en Turks protectoraat onafhankelijk in 1807 vallen ze weer onder Frankrijk en in 1809 onder Groot-Brittannië. 1815-1864 Kefalonia en de andere eilanden zijn een onafhankelijke republiek onder het protectoraat van GB, dat de eilanden echter bestuurt als waren ze koloniaal bezit. Tijdens de vrijheidsstrijd tegen de Turken (1821-1829) steunt de bevolking van de eilanden de opstandelingen.
  • 1864 De Ionische Eilanden mogen zich aansluiten bij het vrije Griekenland.
  • 1941-1944 De Ionische Eilanden zijn bezet door Italiaanse en Duitse troepen.
  • 1953 Kefalonia en andere eilanden worden getroffen door een aardbeving met 7.3 op de schaal van Richter, alleen het noordelijke dorpje Fiskardo werd niet getroffen, hierdoor dachten de mensen uit Fiskardo dat zij de uitverkorene van God waren later bleek dat hier een grote luchtbel onder de grond zat die de schokken heeft opgevangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kefalonia bezet door het Italiaanse leger, vertegenwoordigd door de Acqui Divisie.

Op 8 september 1943 kondigde de regering van Pietro Badoglio aan, dat de Italiaanse troepen hun vijandigheden tegen de geallieerden moesten staken. Dit leidde tot veel vreugde onder de Italiaanse troepen, die vrijwel vanaf het begin van de bezetting op vredige wijze samenleefden met de Grieken op het eiland. De Acqui Divisie bestond uit 11.500 soldaten en 525 officieren allen onder leiding van de 52-jarige Antonio Gandin. Voor de kleine groep aanwezige Duitse soldaten, was de ontstane vreugde echter een bron van irritatie, wat al snel leidde tot pesterijen. De Italianen werden gezien als verraders. Op gezag van de Führer werd daarom het Duitse 11de Bataljon – onderdeel van het Jäger-Regiment 98 van de 1ste Gebirgs Divisie – naar het eiland gestuurd, onder leiding van Majoor Harald von Hirschfeld.

Op 13 september 1943 legde generaal Gandin zijn troepen drie opties voor, namelijk een pact vormen met de Duitsers, het neerleggen van de wapens of verzet plegen tegen de Duitsers. Omdat Italiaanse troepen op een ander eiland na overgave zonder uitzondering naar gevangenkampen waren gestuurd, was overgave geen optie. De soldaten kozen er daarom per referendum massaal voor om zich te verzetten. Al snel begonnen Duitse Stukas de Italiaanse posities te bombarderen. Uiteindelijk moesten de Italianen zich overgeven. De Italiaanse gevangen werden door de Duitse “Gebirgsjäger” in groepen van vier tot tien personen geëxecuteerd. Generaal Gandin werd het eerste slachtoffer. Gespaard werden: 1. fascisten 2. medische staf 3. soldaten met Duitse voorouders 4. kapelaans. Enkele uren later waren de executies voorbij en lag het eiland bezaaid met 4750 dode Italiaanse soldaten. De tragedie was echter nog niet voorbij voor de Acqui Divisie. Zo’n 4000 overlevenden werden naar het vasteland gevaren voor transport naar Duitse werkkampen. 3000 Van hen overleefden de reis echter niet. In de Ionische Zee voeren een aantal schepen op zeemijnen en zonken, waardoor nog eens 3000 soldaten van de Acqui Divisie om het leven kwamen. Het uiteindelijke dodental kwam op 9646 soldaten en 390 officieren. Tegen de achtergrond van deze Italiaans-Duitse bezetting schreef Louis de Bernières de roman Captain Correli’s Mandolin. Het boek is in 2001 verfilmd als Captain Corelli’s Mandolin met in de hoofdrol Nicolas Cage en Penélope Cruz. Aan het einde van de film Notting Hill leest Anna (het karakter gespeeld door Julia Roberts) het boek in een park.

Kijk voor de speciale speciale aanbiedingen voor Kefalonia hier