Athene weekendje weg

Op deze pagina vind je algemene informatie over een weekendje weg Athene

Authentic Greece is dé specialist voor een vakantie of weekendje weg in het authentieke Griekenland. Ter voorbereiding op jouw weekendje weg in Athene vind je hier alle mogelijk informatie.

Athene is een bruisende en hippe stad die je zeker gezien moet hebben, en geproefd natuurlijk.  Athene is zeker niet alleen oudheid, musea en Acropolis. Athene van nu is trendy.  Het gehele jaar door. En nog iets belangrijks, Athene is niet duur.

Weekendje weg naar Athene of een verlening van je strandvakantie?  Wij regelen het voor je.  Tijdens een weekend Athene je heerlijk ronddwalen door Plaka of Monasteraki, shoppen in Kolonaki, de Acropolis  bezoeken, een cruise maken naar Hydra, Poros en Aegina, een kookcursus volgen, met een ‘local’ de stad verkennen of een food tour door de stad.

Wij hebben een aantal super leuke Experiences voor je samengesteld die je kunt boeken tezamen met de accommodatie. Ben je geinteresseerd in een leuk weekendje weg bijzondere experiences, stuur ons vrijblijvend een mailtje.

Experiences / Wat te doen in Athene?

  • Natuurlijk een bezoek brengen aan de bekende musea in Athene
  • Een pita gyros / souvlaki eten in de oudste Gyros Tent van Athene tijdens een street food tour
  • Stadswandeling langs de hoogtepunten van Athene met local guide
  • Een dag cruise maken naar de eilanden Hydra, Poros en Aegina
  • Erg goed en niet toeristisch visrestaurant in Piraeus is Fish Restaurant Dourambeis
  • Op een segway en met city guide de hele stad bekijken….waanzinnig!
  • Mountainbiken naar de Tempel van Poseidon…
  • Het kan allemaal en nog nog veel meer. Zie op Reizen en Experiences

Algemente Info & Geschiedenis Athene

Athene is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. De gemeente Athene is ingedeeld in zeven stadsdistricten. Athene is het politieke, culturele en economische centrum van het land en is een kosmopolitische metropool. Athene heeft ca. 750.000 inwoners, terwijl het gehele stedelijke gebied van de metropool 4.000.000 inwoners telt. Echter, men schat dat er on officieel wel 5.000.000 inwoners zijn.

Athene was in de oudheid een grote Polis. Een polis was in het oude Griekenland een samenwerkingsvorm van Politai (burgers) waarbij deze burgers op godsdienstig, militair en economisch vlak samen gingen werken. Het bijzondere aan het oude Athene was, dat hier de eerste democratie ontstond. Athene was de enige Griekse polis waar gewone burgers de macht hadden in een directe democratie. Overblijfselen van de oude polis Athene zijn nog steeds te zien. De Akropolis van Athene het versterkte gedeelte van de stad, is namelijk nog zichtbaar. De oude tempel, het parthenon en de agora zijn voorbeelden van deze overblijfselen.

De stad Athene ontleent zijn naam aan de godin Pallas Athena, in vroeger tijden ook de patroon van de stad. De tempel Parthenon op de Akropolis, het beroemdste monument van de stad, is gebouwd ter ere van haar. Vermoedelijk vestigden zich rond 3500 v.Chr. zich de eerste bewoners op de heuvel Akropolis.  Na diverse pieken en dalen  wordt Athene in de 4e eeuw v.Chr. een belangrijke wetenschaps- en kunststad, die beroemde namen als Socrates, Plato en Aristoteles voortbrengt. In 168 v.Chr. wordt de stad ingenomen door de Romeinen.

In 297 wordt Athene door de Goten geplunderd, wat in 395 nog eens herhaald wordt. In 529 sluit keizer Justinianus de filosofen scholen waarmee de stad definitief een vrij onbetekenende uithoek van het Byzantijnse Rijk wordt. In 1204 wordt de stad veroverd door Franse kruisvaarders, waarna de stad een paar eeuwen lang speelbal van diverse staten wordt. In 1458 wordt de stad ingelijfd door de Turken.

Vanaf 1821 proberen de Grieken een eigen natie te stichten wat langzaam lijkt te lukken. In 1829 wordt de Griekse onafhankelijkheid erkend door de grote mogendheden en in 1833 volgt Athene het kleine Nafplion op als hoofdstad van het nieuwe koninkrijk. In de jaren die volgen worden de universiteit (1837) en een orthodoxe kathedraal (1842) geopend en wordt de stad flink uitgebreid. Vóór de Griekse vrijheidsoorlog was Athene een stadje van ongeveer 10.000 inwoners geweest.

Tijdens de Vrijheidsoorlog werd de stad nu weer eens door de vrijheidsstrijders, dan weer door de Turken veroverd, met alle verwoestingen van dien. Na de oorlog was de bevolking tot 4000 verminderd. In de eerste decennia van het onafhankelijke Griekenland maakt de stad een flinke groei door. Omstreeks 1890 wordt het aantal van 100.000 inwoners bereikt. In 1896 vinden hier de eerste moderne Olympische Spelen plaats. In de 20e eeuw maakt Athene een enorme groei door. Zo komen in 1922 veel Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië, in het bijzonder Smyrna (het huidige İzmir), naar de stad.

In de Tweede Wereldoorlog wordt Athene drie jaar lang door de Duitsers bezet en komen duizenden om door hongersnood en geweld. Vervolgens krijgen de inwoners ook nog eens met de burgeroorlog te maken.

Monastiráki (kloostertje) is een levendig plein in het stadscentrum. Het plein ligt aan het uiteinde  de winkelstraat Ermou. Aan het plein bevinden zich de Pantanassa-kerk en de voormalige Tzisdarakis-moskee of Tzami. Aan Monastiráki bevindt zich het drukke metrostation met dezelfde naam.  Ten zuidoosten van Monastiráki ligt de oude volksbuurt Pláka.

Pláka is een oude volksbuurt ten zuiden van de Ermou tussen Monastiráki en Syntagma en ten noorden van de Akropolis van Athene. De buurt is tegenwoordig zeer populair bij toeristen, door het gezellige en authentieke karakter en de ligging aan de voet van de Akropolis. In Pláka liggen ook de grote Bibliotheek van Hadrianus, een antiek onderwijscentrum van 100m x 80m, en de Romeinse Agora (markt) met het opvallende Dorische poortgebouw. Aan het begin van de naar Omónia doorlopende Eolou bevindt zich De Toren van de winden of Aerides.

Met de komst van de Olympische Spelen in 2004 is de stad echter flink opgeknapt. Eén van de centrale punten van het moderne Athene is het Plein Omónia (= Eendracht), van waaruit een waaier van drukke straten vertrekt. Hier is een belangrijk (overstap)station voor de metro en komen vele buslijnen samen. Aan de noordkant vindt men de 28 Oktovríou (28 oktoberstraat), genoemd naar de Griekse afwijzing van een Italiaanse bezetting in 1940. Aan de oostelijke zijde van Omónia, in het verlengde van de 28 Oktovríou ligt de Eólou. Als men deze straat vanaf Omónia helemaal volgt tot in Pláka, komt men uiteindelijk uit bij de bekende toren Aérides (Toren van de winden), die uitzicht biedt op de Akropolis.

De omgeving van Omónia is bijzonder multicultureel. Men vindt er dicht bij elkaar bijvoorbeeld Afrikaanse, Pakistaanse en Russische buurten. Vanuit het Omóniaplein loopt in zuidelijke richting de Athínas, welke aan het eind loodrecht de winkelstraat Ermou kruist en dan eindigt op Monastiráki. Niet ver van Omónia bevindt zich aan de Athínas de grote overdekte centrale markt van Athene. Er tegenover vindt men het stadhuis en een beeld van Pericles, de leider uit de grootste Atheense bloeitijd. De twee evenwijdige lanen Eleftheríou Venizélou (ook wel Panepistimíou) en Stadíou (Stadionsstraat) lopen ongeveer in zuidoostelijke richting van Omónia naar een ander centraal plein: Syntágmatos.

Wellicht het bekendste plein van Athene is de Platía Syntágmatos, ofwel het plein van de grondwet (Sýntagma). Aan dit plein bevindt zich onder andere het gebouw van het nationale parlement. Voor het parlementsgebouw (Voulí ton Ellínon), dat oorspronkelijk gebouwd is als paleis voor koning Otto I, ligt het graf van de onbekende soldaat en staan een aantal Evzone-wachters in traditionele uniformen de ‘wacht’ te houden. Hier bevindt zich otel Grande Bretagne, het oudste en bekendste hotel van de stad. In dit hotel hebben vele beroemdheden gelogeerd en het was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Duitse bezetters. In het metrostation Sýntagma zijn diverse opgravingen te zien die aan het licht kwamen tijdens de aanleg van de metro.

Voor informatie over een weekendje weg Athene, stuur ons even een mailtje. Klik hier